עומדים למכור נכס מקרקעין שבבעלותכם? זה הזמן לדעת יותר על מס שבח ועל החזרי מס שבח.
מס שבח – מה זה בכלל?
בדומה לחובה המוטלת על רווחי הון הנוצרים כתוצאה מוצלחת מהשקעות שוק ההון, כך גם בתחום הנדל"ן והמקרקעין קיימת חובה לתשלום מס בגין רווחים אשר נוצרו כתוצאת ממכירת נכסי מקרקעין. תשלום מס שבח מונהג בישראל החל משנת 1963, וזאת עם כניסתו לתוקף של חוק מיסוי מקרקעין.
מספר מילים על החזר מס שבח
לצד חבות המס המוטלת בגין הרווח (שבח) הנוצר כתוצאה ממכירת נכסי מקרקעין, עומדת לרשות מוכרי הנכסים האפשרות לקבלת החזר מס שבח הניתן באמצעות תכנון מס וחישוב מס מקדים. החזר זה מוענק בין היתר באמצעות שימוש בפטורים מתשלום מס שבח, חלוקת מס השבח בין בני הזוג הנחשבים לבעלי הנכס, שימוש בנקודות זיכוי, קיזוז הפסדים עסקיים וגורמים נוספים הקבועים בחוק כמזכים בכל הנוגע למס שבח.
כמו כן, עומדת לרשות מוכר הנכס האפשרות לנכות הוצאות מוכרות אותן הוא שילם לאורך תקופת החזקתו בנכס, לרבות, הוצאות בגין השבחת הנכס, הוצאות למטרות תיווך (גם בעת רכישת הנכס וגם לצרכי מכירתו), שכר טרחת עו"ד, שכר טרחת שמאי מקרקעין לבדיקת שווי הנכס ועוד. תכנון מס מקדים עלול להפחית בצורה ניכרת את גובה שיעור המס אותו תדרשו לשלם, ובמקרים מסוימים תוכלו להבטיח לעצמכם קבלת החזר מס שבח גם לאחר תשלום מלא של חבות המס אשר נקבעה לכם.
בתנאים מסוימים עומדת לרשות מוכר הנכס האפשרות לקבלת פטור מתשלום מס שבח. פטור זה ניתן עד לשנת 2014 באופן אוטומאטי למוכרי נכסים אשר הוגדרו בחוק כדירות מגורים. בתאריך 1.1.2014 עם כניסתן לתוקף של תקנות חדשות בכל הנוגע לחישוב מס שבח, ישנן הגבלות על קבלת פטור, וגם לצורך קבלת הפטור מומלץ לבצע הליך תכנון מס מקדים באמצעותו תבחנו את זכאותכם לקבלת הפטור, או לחילופין תוכלו ליהנות מקבלת החזר מס שבח לאחר תשלום חבות המס.
מס שבח המהווה תשלום בגין הרווח שנוצר עם מכירת נכס מקרקעין, מתייחס לכל סוגי עסקאות המקרקעין, לרבות, מכירות דירות ומבני מגורים, מכירת זכויות בנייה ומגרשים, מכירת קרקעות חקלאיות, מכירת בתי מסחר ובתי עסק ועוד. חישוב מקדים של חבות המס אותה תדרשו לשלם מאפשרת לכם לבחון באופן המדויק את תשלומי החזר מס שבח להם אתם זכאים גם במידה וכבר שילמתם את חבות המס שנקבעה לכם בעת מכירת הנכס וההצהרה על סכום המכירה לרשויות המס.